top of page
AEnB2Uq2yHbHQxQ-hneyQ245dnc2KMQmhlk2Zowe

КЗ ЛІЦЕЙ "Мрія" 

Збір і переробка сміття: як це відбувається в світі і в Україні

За даними Світового банку в 2012 році маса твердих побутових відходів в містах світу склала 1,3 мільярда тонн, тобто по 1,2 кг на кожного міського жителя. До 2025 року ця кількість повинна скласти 2,2 мільярда тонн.

Як правило, в більш розвинених країнах утворюється більше сміття. Однак масштаби шкоди для навколишнього середовища залежать не від кількості відходів, а від способів їх збору та переробки.

Наша школа встановила на своїй території контейнери для роздільного збору сміття і ми сподіваємося що кожен буде відповідально підходити до утилізації сміття. Врятуємо планету разом!


Навіщо сортувати сміття?

Невідсортоване сміття гниє на звалищах, забруднює землю і океани, руйнує екосистеми. Сортування допоможе перетворити його в ресурс: робити з нього речі або енергію і зменшити кількість звалищ. Органічні відходи можна компостувати і перетворювати в добрива або біогаз. Вторсировину можна переробляти в нові речі. Висококалорійну фракцію (частина упаковки, яку не можна переробити, тому що вона, наприклад, брудна) можна спалювати для отримання енергії.


Хто використовує вторсировину і що з нього виготовляють?

Перевізники сміття продають відсортоване сировину великим компаніям-заготівельникам. Скло відвозять в Гостомель на склозавод «Ветропак», де з нього виготовляють склянки і посуд. Папір відправляють на Житомирський картонний комбінат і КОХАВИНСЬКА паперову фабрику. З неї роблять не тільки туалетний папір, але і лотки для курячих яєць. Пластикові пакети приймає завод у Фастові. Там їх перетворюють в дрібні частини, з яких роблять сміттєві пакети. Пластик також переробляють в нитки і синтепон, з яких потім можна зробити «дуті» куртки. З використаних алюмінієвих банок роблять нові.


Переробка: нове життя старого матеріалу

При роздільному зборі відходів їх переробка - отримання сировини і виготовлення з нього нових продуктів - економічно вигідна. Наприклад, відновлення алюмінію з відходів вимагає на 95% менше енергії, ніж отримання металу з природної сировини. При виробництві паперу з макулатури витрачається на 60% менше води та на 40% менше енергії. Крім того, повторне використання ресурсів значно скорочує вплив на навколишнє середовище. Спочатку переробні підприємства створювалися поруч з джерелами сировини, однак зараз переробка відходів стала повноцінною галуззю світової промисловості і розвивається за законами ринку.


Які сміттєспалювальні і переробні заводи працюють в Україні?

В Україні працює 22 сортувальних лінії, які займаються сортуванням побутових відходів. Тут вибирають із загального обсягу сміття картон, пластикові пляшки, залізні, скляні банки і відправляють їх на переробку. Переробкою промислових відходів займаються інші компанії. Їх налічується близько 28: в Києві і Київській області, Одесі, Полтаві, Запоріжжі, Львові, Білій церкві, Миколаєві та інших містах. Ці підприємства займаються захороненням небезпечних будівельних відходів, утилізацією відпрацьованих батарей, переробкою документації, усуненням продуктів харчування і т.д. Деякі з них добувають зі сміття електричну енергію. У Житомирі до 2022 року збираються побудувати найбільший в Україні завод з переробки ТПВ. Підрядником виступає хорватська компанія Tehnix, яка вже інвестувала в будівництво понад 10 мільйонів євро. Коли його побудують і запустять, міське звалище закриють.


Де в Україні можна здати сміття на переробку?

Для того щоб знайти пункт прийому сміття, можна скористатися картою від видання The Epoch Times. На ній можна вибрати вид сміття, який потрібно утилізувати, або знайти пункти переробки в залежності від місця проживання. Найпростішим варіантом утилізації також є контейнери для роздільного збору сміття. У них можна залишити відсортовані відходи.



bottom of page