top of page
AEnB2Uq2yHbHQxQ-hneyQ245dnc2KMQmhlk2Zowe

КЗ ЛІЦЕЙ "Мрія" 

Ігри для автоматизації та диференціації звуків у складах/словах


Ігри для автоматизації та диференціації звуків у складах/словах

підручні*розвиваючі*спортивні*настільні*творчі

Упорядник: Славінська О. В

Ігри для автоматизації звуків у складах/словах

1. Долоньки зі складами. Обводимо дві ручки дитини та на пальчиках пишемо голосні літери. В центрі - звук, який автоматизується. Від нього стрілочки з двома напрямками (прямі та обернені склади).

Вихідне положення: права рука, зібрана в кулак, лежить на долоні, дитина по-черзі витягує пальчики, проводячи від центру до літери. Кожного разу після промовляння палець знову ховається. Ідентичні рухи виконуються і другою рукою. Потім працюємо двома руками одночасно.

2. Плескання у долоні, відповідно до заданого ритму. Логопед відстукує ритм олівцем - завдання дитини відтворити його, плескаючи у долоні та проговорити задані склади.

/-// - наприклад, са/са-са

/-/ - наприклад, са/са

///-/ - наприклад, са-са-са/са

//-// - наприклад, са/са -са/са

3. Сходинки. Логопед малює сходинки, дитина, йдучи по ним пальчиками, повторює за логопедом склади. Проговорювати Можна як і кожен склад окремо, так і з усіма голосними.


4. Кульки. Логопед малює дитині табличку із зображенням кульок. Дитині пропонується «ловити» їх вказівними пальчиками обох рук та проговорювати склади. Кульки також можна розмальовувати, заліплювати пластиліном чи закладати чимось (кава, макарони, камінці тощо)

5. Логічні ряди. Дитині пропонується викласти на кожен склад логічний ряд. Наприклад, перший склад «са», логічний ряд «шишка-каштан-шишка-каштан». Дитина викладає, а потім, доторкаючись пальцем до предметів кожного разу промовляє «са». Другий склад «се», логічний ряд «горішок-шишка-горішок-шишка». І так з усіма комбінаціями з голосними.

6. Малювання. Дитині пропонується домалювати малюнок, проговорюючи склади. Наприклад, логопед малює круг і просить дитину зробити промінчики. Кожен промінчик - це окремий склад.

Варіанти того, що можна логопеду зобразити:

  • Сонечко без промінчиків;

  • Хмарка без дощу;

  • їжак без колючок;

  • Галявина без квітів;

  • Тарілка без макаронів;

  • Галявина без грибів;

  • Небо без хмар;

  • Сукня без смужок тощо

7. Кульки з паперу. Дитині дають шматочки серветки чи різнокольорового паперу. Логопед просить зробити з них маленькі кульки. На кожній кульці відпрацьовується окремий склад. Якщо кульки різних кольорів з них також можна викладати логічні ряди та проговорювати серію складів.

8. Кінезіологічні вправи. Кожен склад можна відпрацювати із певною вправою для пальців рук. Наприклад, з'єднати великі із вказівними та сказати «са», великі із середніми - «се», великі із безіменними «си», великі із мізинцями - «со», пальці пучечком - «су». Чи інші варіанти.

9. Су-джок масажери:

• Палецевий - масажувати кожен пальчик, проговорюючи відповідний склад (вперед- назад);


  • Кистевий - прокочувати масажер від пальців до плечового суглобу, проговорюючи склади. Може бути один склад, а можна і на кожен рух інший.


• М ячик - твердий перекладати з однієї руки в іншу і говорити склади; м який - сильно стискати рукою чи двома.


10. Резинки для волосся.

• На кожен пальчик можна одягати резинки, проговорюючи відповідні склади. Наприклад, 5 резинок на великий палець - «са», 5 - на вказівний - «се» тощо. Чи просто дитина за наслідування одягає резинки.


  • Викладати з резинок зображення, на кожну проговорювати склад.


• Скласти нову пірамідку, використовуючи основу з-під старої. Кожна резинка - склад


11. Прищіпки. Роблячи квіточку із звичайного кружечка, дитина проговорює склади. Пропонуйте дитині найпростіші фігури - квадрат, трикутник, коло, прямокутник і фантазуйте хто чи що може з них вийти, закріплюючи звук. Чи доробіть фігурки за допомогою прищіпок.


12. Кидаємо-називаємо. Сюди належать усі ігри, пов'язані із закиданням чогось. Кидаємо - говоримо склад. Наприклад:

Копійки у скарбничку

Жолуді/каштани/горішки у пляшку з широким отвором

Квасолю/макарони у пляшки/коробочки з вузьким отвором

13. Ігри з конструктором чи лего.

Дитина будує вежу однією чи двома руками, проговорюючи на кожну цеглинку склад

Дитина викладає логічні ряди із целинок, наприклад, чергуючи велику та малу цеглинку, проговорюючи склади

14. Синельні дротики. Із дротиків можна скрутити різні доріжки під час яких, обводячи пальчиком, дитина проговорює склади.


15. Пластилін.

З пластиліну можна просто зробити ковбаску та, натискаючи на неї, кожного разу проговорювати склади.

Можна декорувати прості малюнки.


• Сортувати ґудзики чипомпони згідно кольорів, кожного разу повторюючи за логопедом.


16. Спінер/дзиґа/пісочний годинник. Поки крутиться спінер /дзиґа чи тече пісок дитина повторює один склад чи серію складів за логопедом.

17. Стрибки. Дитина стрибає на двох ногах чи поперемінно на одній та проговорює серію складів.

18. Смуги перешкод. Із підручних матеріалів логопед викладає смугу перешкод. Дитина проходить завдання та кожного разу проговорює склади.

Смуги можуть бути:

  • диванні подушки та валики;

  • стіл, стільці, табуретки;

  • туристична пінка;

  • гімнастична палиця, обруч;

  • дитяча палатка;

  • коробки великого і середнього розмірів;

  • книги;

  • стрічки;

  • надувне коло;

  • підлоговий м'який килимок;

  • великий конструктор;

  • м'які іграшки великого і середнього розмірів і багато іншого.

19. Пальчикові ігри. Масажуючи кожен пальчик, дитина проговорює склади

20. Ігри з рамками-вкладками/розвиваючими іграшками. Будь-яка розвивашка може стати іграшкою для розвитку мовлення та автоматизації звуків. Дитина складає пазли, працює із сортером, рамками-вкладками, шнурівками та повторює склади/слова за логопедом.

21. Ігри з гральним кубиком. Потрібні або предметні картинки, або просто слова. Дитина кидає гральний кубик. Скільки випаде крапочок - стільки разів потрібно повторити слово.

22. Настільні ігри. Настільні ігри, пов'язані із будуванням чогось чудово підходять для автоматизації. Наприклад, дженга чи ігри-балансири. Кожній фігурці відповідає певний склад.


23. Ігри зі спортивним інвентарем.

Гімнастична палиця - потрібно пройти стежинку із палиць, повторюючи за логопедом склади

Перекладати у гімнастичний круг кульки/кубики, проговорюючи склади.

Збивати кеглі. Скільки впаде - стільки разів повторити склад.

М'яч. Кидати один одному м'яч та говорити склади. Також дитина може бити м'яч об підлогу та поки кидає проговорювати один склад. М'ячі закидати у ціль, наприклад, кошик для іграшок і повторювати за логопедом.


Ігри для диференціації шиплячих та свистячих

звуків

Вгору-вниз. Вихідне положення стоячи. Наприклад, якщо дитина чує звук С - їх потрібно присісти, так як і язичок опускається вниз, а якщо Ш - підстрибнути, так як і язичок піднімається вгору.

Шифри. Перед дитиною проговорюються символи звуків С та Ш. С

С - язик вниз ф, губи посміхаються _. Ш - язик вгору ф, губи у легкій трубочці ||. Відповідно цього логопед малює у зошиті дитини три види шифрів, які потрібно прочитати ізольовано та у складах з різними комбінаціями голосних.

↑↑↓↑↓↑↑↑↓↑↑↑↓↑↓↓↑↓↑↓↑↑↓↑↑↓

͜ ││ ͜ ││ ͜ ││ ││ ͜ ││ ││ ͜ ││

͜ ││ ↓ ͜ ││↑ ͜ ↓││ ││ ͜ ↑↓││ ↓↓││ ͜ ││

26. Су-джок для диференціації. Масажуючи пальчик до кисті - говорити «са», назад - «ша». М'ячик поперемінно стискати у руках. Права рука - «са», ліва - «ша».

27. Логічні ряди із зоровою опорою. Це можуть бути просто як зображення літер. Наприклад, горішок - це С, каштан - це Ш і біля них поставити відповідні літери; так і асоціативні предмети чи кольори. Наприклад, С - сині скріпки, Ш - коричневі, шоколадні. Можна використати синій і коричневий пластилін, помпони, ґудзики тощо.

28. Долоньки зі складами.

Обводимо дві ручки дитини та на пальчиках пишемо голосні літери. В центрі - звуки. Права рука - Ш, ліва - С.

Вихідне положення: права рука, зібрана в кулак, лежить на долоні, дитина по-черзі витягує пальчики, проводячи від центру до літери. Кожного разу після проговорювання палець знову ховається. Ідентичні рухи виконуються і другою рукою. Тобто, дитина спочатку проговорює склади зі звуком С, потім зі звуком Ш. Потім працюємо двома руками одночасно.


29. Кульки. Логопед малює дитині табличку із зображенням кульок, тільки тепер будуть використовуватися два звука. Дитині пропонується «ловити» їх вказівними пальчиками обох рук та проговорювати склади. Кульки також можна розмальовувати, заліплювати пластиліном чи закладати чимось (кава, макарони, камінці тощо)


30. Виправ логопеда. Логопед спеціально проговорює слова не правильно. Завдання дитини - виправити. Наприклад, суба, шумка, сиска тощо


31. Подарунки. Для гри використовуються два зображення. Наприклад, мишка Шуша і сова Соня. Завдання дитини роздати їм подарунки. Подарунками можуть слугувати різні підручні предмети (шишки, кава, макарони, камінці). Кожен предмет - окреме слово чи склад. Якщо у слові дитина чує звук С - то віддати предмет треба сові, якщо Ш - мишці. Логопед дає дитині камінчик і каже слово, дитина визначає кому цей предмет буде належати.



Ігри для диференціації звуків [Л ]-[Р]



32. Шифр 2. Цього разу буде один шифр, який складається тільки зі стрілочок праворуч/ліворуч. Дитині пояснюється, що коли ми вимовляємо звук Л - язик знаходиться ближче до зубів, а коли вимовляємо звук Р - то язик глибше ховається у ротику. Відповідно, звук Л - стрілочка праворуч (вперед язичок), а звук Р - ліворуч (назад язичок).

33. Кнопочки. Потрібно обрати предмети двох кольорів (лавандовий/фіолетовий і рожевий). Це можуть бути м'ячі, кульки, кухонні губки, пластилін. Логопед проговорює серію складів, якщо чується звук Л - натиснути на лавандову кнопку, якщо Р - на рожеву.

34. Голова-руки. Логопед називає дитині пари складів. Якщо у складі Л - потрібно взятися руками за голову, якщо Р - плеснути у долоні. Склади логопед проговорює у будь-якій послідовності.

Ла-Ра

Ле-Ре

Ли-Ри

Ло-Ро

Лу-Ру

bottom of page